onsdag den 9. januar 2013

Manual - byg din egen solcelle oplader


Byg en solcelle oplader
Du skal bruge:
- Solceller
- Connector tråd
- Ledninger
- Limpistol
- Laminator m. lamineringslommer
- Tape
- Saks
- Tusch
- En mappe eller en flad genstand
- Loddekolbe
- USB-biloplader


Denne opgave er beregnet for lærere og elever som har øvet sig med solceller før.
Dette er en del af en projektopgave, som tre niende klasses elever har lavet. Målet med denne opgaver er, at lave en soldrevet oplader, som kan oplade fx en Iphone eller Ipad.
Vi har lavet en  video, som er lavet til at vise de forskellige ”step” i opgaven. Vi anbefaler at læse opgaven først, og så se videoen hen af vejen.

Man skal bruge omkring 12 volt til at kunne bruge den som oplader.
Én solplade svarer til 0,5 volt, så derfor skal der bruges 24 solplader. Disse solplader skal lamineres i tre dele, som skal indeholde 8 hver. Det er måske en god idé at dele klassen op i hold på seks.
På den måde kan to personer deles om at connecte pladerne.

Step 1
Start med at connecte pladerne med tape.
Kig på billederne på siden, for at se hvordan de skal være.
Der skal være otte plader til sidst, som i kan se på det øverste -
billede. Det er meget vigtigt at connector tråden ikke rækker -
ud over begge sider af pladen. Hvis de forskellige tråde -
rammer hinanden, kortsluttes det hele.
Kig på videoens ”step 1” hvis der er brug for det.


Step 2
Når i har et færdigt resultat, som vist på det øverste billede, skal pladerne lamineres.
Tænd for laminatoren, og lig forsigtigt solpladerne ned i en lamineringslomme. Det er meget vigtigt, at enderne på connector trådene stikker ud af lommen.
Når laminatoren er varm nok, skal de meget forsigtigt laminers. Det er en god idé at skrive plus og minus på lommen, når de er færdige. Den blå side er minus, og den hvide er plus. Det skulle gerne være ligesom på det øverste billede.
Tjek bagefter om pladerne virker med et voltmeter. Det kan fx gøres med en stærk lampe.
         
Step 3
Når alle tre dele er lamineret, skal de limes fast på den genstand i har valgt. På videoen viser vi, hvordan man gør det med en mappe. Vi anbefaler kun, at bruge en mappe som genstand, hvis man har øvet sig før og kan lave meget tætsiddene plader.
Lim pladerne fast der hvor i synes det passer bedst. Bagefter skal enderne af connector trådene loddes sammen med ledninger. Det er vigtigt at i har fundet et sted hvor USB-bilnøglen skal være.
Det er vigtigt at ledningerne går fra plus til minus, og at i ender op med en minus-, og en plus ledning på USB-bilnøglen. Kig også på videoen.
Få hjælp af jeres lærer til at lodde ledningerne fast. Plus ledningen skal være ovenpå, og minus ledningen skal være på siden.

Step 4
Nu mangler i bare at lime ledningerne fast, så de ikke stikker ud over det hele. Fordelen ved at vælge en mappe er, at der er et hul på siden, som passer perfekt til USB-opladeren.
Det er også en meget god idé, at  kunne hænge opladeren op. Derfor skal i lave to huller, så i kan binde en snor igennem.


God arbejdslyst!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar